Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

IKEAN TAULUHYLLY JA KIELIASIAA

by

Pinterestissä törmäsin monessa lastenhuoneessa Ikean tauluhyllyihin, jotka näyttävät todella hyvältä lasten kirjojen säilytyspaikkana. Itsekin ihastuin tähän ideaan ja halusin saada kirjoja kauniisti esille. Meillä on kolmen kielisiä kirjoja, äitini on tuomassa lisää suomenkielisiä kirjoja ja minusta on ihana ajatella miten mieheni voi lukea espanjankielisiä kirjoja ja itse saan lukea suomeksi lapselle.

Päätimme jo alussa että englanti on yhteinen kielemme, mutta haluamme kumpikin puhua “omaa” kieltämme lapselle. Mies puhuu edelleen espanjaa vanhempiensa kanssa ja minusta on mahtavaa, miten espanja on säilynyt heillä läpi vuosien vaikka englanti onkin niin vahvana täällä. Niin suuri etu jos voi kotona oppia useamman kielen pienestä saakka ja muistan miten nuorempana ihailin heitä joiden perheessä puhuttiin kahta kieltä.

Itse en koskaan ollut kovinkaan vahva kielissä koulussa ja minusta opetuksessa keskityttiin aivan liikaa kielioppiin eikä niinkään puhumiseen. Parhaiten itse opin vain puhumalla englantia paikallisten kanssa. Suomalaiset osaava todella hyvin englantia mutta arastelevat turhaan virheitä, meillä esimerkiksi mies aina kysyy minulta miten joku sana kirjoitetaan sen suurempia miettimättä. Millaisia kokemuksia teillä on kaksi-tai kolme kielisistä perheistä?

No tags 1
3 Responses
 • Kisu
  November 7, 2018

  Itselläni ei ole vielä lapsia, mutta alle kouluikäisenä asuimme ulkomailla, joten englanti tuli todella tutuksi. Opin kirjoittamaan ja lukemaan englanniksi ennen kuin opin suomeksi. Asuimme silloin myös Kiinassa, joten kuulin kiinaa joka puolella mm. leikkikoulussa. Silloin opin englannin lisäksi myös ymmärtämään kiinaa. Tulkkasin aina vanhemmilleni eri tilanteissa mitä kiinalaiset sanoivat 😀 Tietenkin Kiinan kieli on unohtunut Kiinasta pois muuton jälkeen, mutta englanti on säilynyt vahvana koko läpi elämäni. Nykyään englanti on pääkieli töissäkin.

  Uskon, siis että lapset ovat kuin pesusieniä jotka imevät kaiken tiedon ympäriltään, siksi minun oli niin helppo oppia englantia ja kiinaa allekouluikäisenä. Olen samaa mieltä, että eri kielien parissa kasvaminen on ehdottomasti rikkaus! Ihan mahtavaa, että lapsenne oppii niin monta kieltä ja vielä sellasia mitä tarvitaan useassa paikassa, siis wau!

  Ihanaa loppuvuotta teille <3

  terkuin, myöskin lentoemo Suomesta hihi

 • Kati
  November 8, 2018

  Kannattaa liittyä ” kaksikieliset lapset” FB -ryhmään. Siellä on tosi hyvä henki päällä. Olen itse saanut paljon hyviä vinkkejä miten toimia FIN-AU perheessämme

 • Sara
  February 3, 2019

  En tiedä luetko näitä vanhempien postausten kommentteja, mutta omat lapset englanti-suomi-kaksikielisiä ja ovat nyt jo 9,7 ja 5v. Pidä tosi tiukasti kiinni siitä, että puhut aina vain Suomea lapselle, vaikka hän alkuun puhuisikin Sinulle toista kieltä. Vasta reilu 2-vuotiaat rupeavat selkästi erottamaan kenelle puhutaan mitäkin kieltä ja sitä ennen saattavat sanoa juna yhdellä kielellä ja lentokone toisella kielellä. Meidän lapset katsoivat 2-4v kaikki lasteohjelmat Suomeksi (mitä nyt telkkaria katsoivat) ja mä olen vuosien saatossa ja vieläkin tosi tiukka, että puhivat mulle vain suomea. Nuorin saattoi esim. jouluna puhella ”sitten, kun Santa tuo meille lahjoja..” ja mä vaan tivasin ”siis mikä santa, mikä se on?” Ja hän huokasi ”äitiii! No joulupukki”. Eli kyllä ne sanat sielä löytyy eikä kannata antaa periksi.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *