Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kun amerikkalainen vauva menee päivähoitoon

by

Alkaa olla se aika kun amerikkalaiset ystäväni puhuvat enemmän ja enemmän vauvojensa hoitopaikoista. On niitä jotka palaava töihin kun vauva on kolme kuukautta, on myös niitä jotka ovat olleet kotiäitejä muutaman kuukauden, mutta haluavat löytää lapselle hoitopaikan edes muutamaksi päiväksi jotta saisivat itselleen hetken omaa aikaa.

Yleensä töihin palataan kun vauva on 12 viikkoa vanha, tämä on normaali käytäntö ja monet perheet joutuvat tekevät valintoja jääkö äiti kotiin ja onko taloudellisesti kannattavaa maksaa suuria hoitomaksuja jos toisen palkka ei ole kovinkaan suuri.

Itse asumme alueella jossa talot ovat kalliita ja elämiseen tarvitaan enemmän rahaa kuin monella muulla alueella Jenkeissä. Tämä näkyy myös hoitapaikkojen hinnoissa mikä tuntuu varmasti Suomessa asuvista aivan uskomattomalta. Miltä tuntuisi maksaa hyvästä paikasta vauvalle 2000 dollaria kuussa? Halvimmat paikat ovat 500 dollaria, mutta ne ovat myös aivan erilaisia kuin nämä kalliimmat paikat ja monta vauvaa makaa lattialla vierekkäin. Tai että hoitopaikka olisi pitänyt varata jo ennen vauvan syntymistä, tai oikeastaan aikaisemmin kuin oli edes raskaana. Jonotuslistat ovat pitkiä ja useaan paikkaan joutuu jonottamaan puolesta vuodesta vuoteen.

Itse olen niin onnekkaassa asemassa että oma työpaikkani antaa minun olla kotona vuoden vauvan kanssa palkattomasti. Meille oli heti selvää että otamme tämän mahdollisuuden käyttöön, sillä itsestä vauvan vienti hoitoon 3 kk ikäisenä tuntuu niin kovin aikaiselta. Ymmärrän niitä joilla ei ole muuta vaihtoehtoa jos haluaa pitää työpaikkansa tai muista taloudellisesti syistä. Moni myös valitsee nannyn joka tulee kotiin hoitomaan vauvaa ja puistoissa näkee paljon meksikolaisia naisia, jotka ovat nannyjä ja opettavat samalla espanjaa lapsille.

Monella on myös maksettavana synnytyksestä koituneet laskut sairaalareissulta ja kun lasku tipahti omaan postiluukkuun oli oma mieheni niin onnessaan, että joudumme maksamaan vain 1500 dollaria neljän päivän sairaalareissusta. (Ilman vakuutusta tämä olisi ollut 21 000 dollaria.) Monilla tutuilla vakuutuksesta riippuen synnytys on maksanut myös 5000 dollaria! Tämä on myös niin uskomatonta koska Suomessa asuessa harvemmin näkee tällaisia summia laskuna jos on joutunut olemaan sairaalassa useamman yön.

Moni myös valitsee muuton kalliista Kaliforniasta toiseen halvempaan osavaltioon, jotta äiti pystyy olla kotona lasten kanssa ja esimerkiksi talon osto on halvempaa kuin täällä. Meilläkin on muutama ystävä valinnut esimerkiksi Teksasin sekä Minnesotan uudeksi osavaltioksi, kun lapset ovat syntyneet. Niin monia erilaisia juttuja joita täytyy miettiä kun lapsen saa ja usein esimerkiksi meidän alueella on normaalia saada lapsi vasta kolmenkymmenen paremmalla puolella, jotta pystyy kustantamaan elämän joka vauvan mukana tulee.

No tags 11
13 Responses
 • Sape
  January 7, 2019

  Huh, kuulostaapa hurjalta kaikkinensa! Onhan tämä ollut tiedossa, että Suomessa on poikkeuksellisen edullista tai jopa ilmaista perustaa perhe, mutta konkretisoit eron valaisevasti. Kiinnostavaa lukea näistä eroista, vaikka itse en edes ole perheellinen. 🙂

  • Marika
   January 7, 2019

   Joo harvemmin sitä tulee ajatelleeksi kuinka paljon kalliimpaa “eläminen” on muualla maailmassa, varsinkin lasten kanssa. Kiva kuulla että postaus oli kiinnostava vaikka lapsista puhuinkin 🙂

 • Minna
  January 7, 2019

  Tosi mielenkiintoista! Tuntuu tosiaan ihan hullulta, että pitäisi muuttaa ihan eri puolelle maata vain sen takia, että perustaa perheen. Totta kai osalla saattaa painaa siinä lisäksi myös muun perheen läheisyys, kyllähän Suomessakin joku saattaa muuttaa kotikonnuilleen perhettä perustamaan. Mutta tuskin koskaan raha on se määräävä tekijä Suomessa.. Onko vakuutusten hinnoissa sitten suuri ero riippuen siitä, millaiset kustannukset ne kattavat? Pisti silmään tuokin kun sanoit, että olet onnekas kun saat olla _palkatta_ vuoden kotona. Suomessa ei kovin moni tuntisi itseään onnekkaaksi tässäkään tilanteessa 😀 Kaikki on niin suhteellista!

  • Marika
   January 7, 2019

   Joo meillä on ollut niin kaveripiirissä paljon perheitä jotka ovat muuttaneet muualla, vaikka perhe asuukin täällä Kaliforniassa, ihan vain sen takia että haluavat ostaa talon sekä äiti saisi olla lasten kanssa kotona. On siinä hurja ero maksaako kolmen makuuhuoneen talosta 1-2 miljoonaa kuin 250 000 dollaria. 🙂
   Ja kyllä vakuutuksissa on eroja ja meillä oli esimerkiksi oman työpaikkani kautta viime vuonna vakuutus joka oli taas parempi kuin moni muu vakuutus. Maksoin sitä noin 400 dollaria kahdelta kuussa, kun taas mieheni työpaikan kautta vakuutus olisi ollut kahdelta 1000 dollaria. Moni maksaa myös lapsiperheessä reilusti yli tuhat dollaria kuussa että saa hyvän vakuutuksen.

   Hih ja sanos muuta, kaikki täällä ajattelevat että minulla on uskomattoman hyvä työpaikka koska saan olla kotona vuoden ja vielä palata takaisin töihin kaiken tämän ajan jälkeen. Todella suuri etu, koska moni ystäväni on irtisanoutunut ihan vain sen takia muista paikoista, koska haluavat olla lapsen kanssa pidemmän ajan kotona kuin sen kolme kuukautta. Viimeksi iritsanoutui ala-asteella opettajana toiminut kaverini.

 • Tanja
  January 9, 2019

  Hui, kyllä Suomen ja Amerikan erot onkin valtavat tämän lapsi asian suhteen! Itse maksoin parista vuorokaudesta sairaalassa, kun synnytin nuorimmaiseni viime elokuussa, vähän reilun 100 euroa😮

  Minua kiinnostaisi kuulla imetykseen liittyen, että miten Amerikassa suhtaudutaan imetykseen ja julki-kiertämiseen ja miten se eroaa Suomen suhtautumisesta samaan asiaan?

  Teidän vauva on hirmuisen suloinen, kun katsoo blogisi kuvia hänestä!😍

  • Marika
   January 18, 2019

   Kiitos ihana 🙂 Ja tosiaan nämä sairaalamaksut ovat kyllä aivan eri luokkaa täällä kuin Suomessa.
   Ja sairaalassa jossa synnytin imetystä suosittiin todella paljon, kaikki sairaanhoitajat olivat samalla myös lactation consultant, eli erikoistuneet imetykseen. Ja heidät sai pyytää private opetuskäynnille omaan huoneeseen. Itse sain ihan hurjasti vinkkejä ja oma imtykseni alkoi sujumaan siellä, ilman heidän apuaan olisin kyllä ollut niin hukassa. Viime vuosina on tullut pakolliseksi että työpaikoilla on oma huone varattuna äideille jotta voivat pumpata maitoa töissä. Edelleen täällä on jonkin sortin tabu että rinta olisi esillä imetyksessä mutta ei enää kuitenkaan niin paljon kuin vaikka kymmenen vuotta sitten. En tiedä miten imetykseen suhtaututaan Suomessa, mutta täällä kaikki ystäväni tekivät kyllä kaikkensa että pystyvät imettämään vauvojaan. Itsekin olen onnellinen että maitoa tulee toisen tarpeeseen ja pakkaseen vielä ylimääräistä.

 • Elli
  January 10, 2019

  Apua, kuulostaa kyllä hurjalle, mutta tietysti kaikkeen tottuu ja palkkataso on taas parempi siellä kuin täällä. Naurattaa ihan kun itse maksoin täällä Suomessa polikliinisetä synnytyksestä (en siis jäänyt yöksi sairaalaan kun kaikki meni niin kivasti) 35 euroa ja tämä hinta sisälsi aamukahvit sekä lounaan minulle ja miehelle:D

  • Marika
   January 18, 2019

   Ooooi 35 euroa kuulostaisi todella hyvältä. 🙂 Ja palkat ovat oikeastaan aika samoja kuin Suomessa, mutta tietyillä aloilla tienataan enemmän. Katsoin Suomen keskimääräistä palkkatasoa ja se taitaa olla noin 3300 ylen mukaan, täällä se on vuodessa 60 000 dollaria eli vähän yli 52 000 euroa vuodessa, Suomessa noin 45 000 euroa vuodessa. Eli ei nyt niin suurta eroa kuitenkaan.

 • Elina
  January 12, 2019

  Kiva lukea Amerikan menosta sillä itselle edessä synnytys kesäkuussa täällä Australiassa! Vähän samalta meno kuulostaa joskin ei ehkä ihan noin hurjalta. Itse saan freelancerina äitiysrahan valtiolta joka kestää 4,5kk eikä sen aikana saa olla töissä. Tämän lisäksi työskentelen tuntipalkalla parissa paikassa ja toiseen ainakin palaan myöhemmin (koska, no en tiedä vielä itsekään!), toisesta ei tiedä. Ei olla ihan selvästi mietitty et mites tää lapsen hoito sitten.
  Meillä on myös vakuutus ja valitsin vielä julkisen sairaalan (juuri rempattu jne) niin laskun pitäisi olla aika pieni. Ilman vakuutusta oli täälläkin sairaalamaksu n. 30000€. Olin myös yllättynyt kuinka ultrastakin joutui maksamaan n.250€! Kaikenlaisia päätöksiä tässä vielä edessä vaikka jännää aikaa onkin!

  • Marika
   January 18, 2019

   Jännä kuulla että Ausseissa asiat ovat yllättävän samalla tavalla kuin täällä. Minulla ultra oli muistaakseni noin 80 dollarin paikkeilla vakuutus vähennysten jälkeen. Paljon onnea viimeisiin kuukausiin ja synnytykseen! Tiedätkö onko teille tulossa tyttö vai poika?

 • aasim
  January 16, 2019

  Mielenkiintoista kuulla lapsiperheen elämästä siellä puolella manteretta. Laittaa arvostamaan suomalaista sosiaaliturvaa ja “ilmaista” synnytystä, vaikka itsellä myös veri vetää ulkomaille kokoajan. Olisi mukava kuulla enemmänkin juttuja perusarjesta ja sen järjestämiestä siellä. Onko kouluissa eroja ja pitääkö sellainenkin varata jo ennen syntymää(kuten ainakin englannissa on tapana).

  Toivottavasti ei ole tunkeileva kysymys eikä tarkoitus ole mitenkään loukata teitä, mutta itselläni muutama tuttu on päätynyt muuttamaan lapsen syntymän jälkeen takaisin Suomeen, koska täällä lasten saanti on tehty niin helpoksi(vaikka me suomalaiset siitä aina valitetaankin..). Oletteko koskaan miettineet Suomeen muuttoa juuri ilmaisen koulutuksen ja terveydenhuollon vuoksi?

  • Marika
   January 18, 2019

   Kiva kuulla että tällaiset jutut kiinnostavat! Ja ehdottomasti on tulossa nyt enemmän näitä juttuja kun ensimmäisten kuukausien sumusta ollaan päästy yli! Ja kyllä kouluissa on todella paljon eroja. Suurin merkitys on asuinpaikalla mihin kouluun menee, koulut on arvioitu samalla arvoasteikoilla ja se missä asut määrää mihin kouluun pääset. Moni muuttaa hyvälle alueelle vain sen takia että lapsi pääsee hyvään kouluun, esimerkiksi meillä on kaksi hyvää ala-astetta tässä vieressä jotka ovat julkisia. Meillä ei oikeastaan edes ole täällä yksityiskouluja onneksi joista pitäisi maksaa kamalia summia. Esimerkiksi miehen työpaikalla on varaston puolella mies joka osuu huonolla alueella mutta käyttää ystävän osoitetta hyvällä alueella jotta hänen lapsensa pääsevät hyvään kouluun, eivätkä joudu tähän huonon alueen kouluun. Ikävä juttu miten paljon raha vaikuttaa siihen millaisen koulutuksen lapsi saa.
   Ainoastaan maksullinen koulu on esikoulu josta maksetaan todella paljon, noin 700-2000 kuussa. Yksi kaveri juuri puhui miten odottaa että lapsi pääsee pois esikoulusta jolloin koulusta tulee ilmainen.
   Tästä pitää tehdä postaus ehdottomasti!

   Ja ei ollenkaan tungetteleva kysymys 🙂 Emme ole koskaan miettineet Suomeen paluuta, kummallakin on täällä niin hyvä työpaikat että Suomessa emme varmasti saisi palkkaa lähelläkään samoja summia kuin täällä näillä aloilla. Plus tykkäämme asua täällä ja elämästä muuten täällä, huolimatta näistä hulluista maksuista välillä 🙂

 • Jossu
  January 20, 2019

  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005950566.html

  Tämä oli mielenkiintoinen juttu Suomen ja USAn eroista.

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *