Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

REAL LIFE

by

Sain kommentin postata hieman enemmän lentoemännän työstä ja onko se ollut sitä mitä olen ajatellut. Rehellisesti ja kaunistelematta…

Miinukset:

 • Commuting, en tiedä mitään pahempaa kuin viettää aikaa matkustamalla töihin. Kahden vuoden jälkeen täytyy myöntää, että en tiedä kuinka paljon pidempään olisin jaksanut tehdä sitä. Se että lähden töihin välillä 24 tuntia aikaisemmin kuin työt oikeasti edes alkavat. Ymmärrät varmaan kuinka paljon aikaa tämä vie siitä omasta ajasta kotona. Se että tulee 7 tuntia töiden loppumisen jälkeen kotiin, tyhjentää matkalaukun, pesee pyykit ja oikeastaan heti seuraavana päivänä saa alkaa jo miettimään että mitä taas pakattaisiin mukaan. Olen myös pakannut omat ruuat mukaan joka kerta. Tämä tarkoittaa että kokkaan ruuat yleensä kahdeksi-kolmeksi päiväksi eteenpäin. Välillä hotelliin pääsee vasta myöhään illalla kun mikään paikka ei ole auki tai tarjolla ei ole muuta kuin lentokenttäruokia. Mielummin näen vaivaa tämän eteen että saan varmasti syödä, stressiä kuitenkin lisää se, että monessa hotellissa ei ole jääkaappia ja silloin pitää olla kekseliäs jääpalakoneiden kanssa. Välillä ruokaa ei a pysty lämmittämään missään ja välillä eväät eivät enää ole kovinkaan kylmiä. Mikä makuelämys ja lähinnä toivoo sitä ettei tule kipeäksi. (Heh kanaa en pakkaa koskaan mukaan.)
 • Crashpad, hotelli: Muutama kaverini otti alkuun asunnon yhdessä uudessa kaupungissa, mutta tämä merkitsee sitä että maksat vuokraa kahdesta eri paikasta. Pidemmän päälle todella kallista ja hankalaa. Moni myös valitsi taukotiloissa nukkumisen, jotta pystyi säästämään rahaa. Itse Salt Lake Cityssä ollessani otin usein hotellihuoneen, sillä siellä ne olivat todella halpoja (noin 50 dollaria yö.) San Franciscoon siirryttyä tarina olikin toinen sillä kaupungin hotellit ovat todella kalliita, lentokenttähotellista maksaa helposti vähintään 100 dollaria. Toivoin myös etten joutuisi olemaan kaupungissa kovinkaan pitkään ja päätin yöpyä lentoemäntien taukotilassa. Yllä olevassa kuvassa näet mitä tämä tarkoittaa, nojatuolia joka menee hiukan alaspäin mutta ei kuitenkaan kokonaan makuuasentoon. Pieni huone jossa neljä tuolia ja yleensä se on ollut joka yö täynnä. Yleensä en edes tunne muita lentoemäntiä jotka siellä nukkuvat ja alkuun tuntui todella oudolta mennä nukkumaan kun ei tiennyt kuka muu aamulla on samassa huoneessa. Ihmiset piilottavat vilttejä laatikoihin ja moni kantaa mukana omaa pientä peittoa kuten minä. Huoneessa on myös todella kylmä ja usein minulla oli monta paitaa päällekkäin. Korvatulpat tulevat myös tarpeeseen, sillä useimpina öinä joku on aina kuorsannut huoneessa. Tämä on ehdottomasti ollut pahinta tässä kuussa sillä olen nukkunut tuolla tuolilla 8 yötä. Että oikeasti edes ymmärrä kuinka kiitollinen olen siitä että sain vihdoin siirron “kotiin”. San Francisco oli myös todella pieni base, mutta esimerkiksi New Yorkissa yöt taukotiloissa näyttävät kuin suuresta telttakylästä kun vähintään 20-30 lentoemäntää nukkuu siellä.

Kun nämä kaksi asiaa saavat nyt kyytiä ensi kuussa elämänlaatuni paranee uskomattoman paljon. Se että voin nukkua kotona jos työt alkavat aikaisin aamulla ja että voin ajaa suoraan kotiin töiden loputtua ilman että tarvitsee miettiä onko illan viimeinen kone jo lähtenyt.

Plussat:

 • Upeat työkaverit. Ehdottomasti. Voitteko uskoa että meitä on melkein 25 000 lentoemäntää meidän yhtiössämme. Tämä jakaantuu eri kaupunkien kesken ja välillä hyviä kavereita ei näe moneen kuukauteen. Joka kerta töihin mennessä minulla on myös uudet työkaverit, on todella harvinaista jos satun lentämään samojen henkilöiden kanssa. Yhdessä teemme töitä kaksi-kolme päivää ja lyhyen ajan sisällä kollegoista tulee todella läheisiä. Se tunne kun syntymäpäiväni en päässytkään New Yorkiin ja työpäivästä muodostui 17 tuntia liian pitkä. Ihanat vanhemmat leidit joiden kanssa olin töissä pyysivät minua koneen eteen, jossa heillä oli minulle pieni synttärikakku ja he lauloivat minulle happy birthdayn ensimmäisen luokan edessä jossain Kansasin yläpuolella korkealla taivaalla. Upeat ihmiset tekevät työstä ehdottomasti parasta.
 • Joustavuus työajoista. Minusta on IHANAA että saan olla kotona välillä monta päivää putkeen, se ettei kauppoihin tarvitse mennä viikonloppuna kauheassa ryysiksessä vaan voi hoitaa kaikki asiat esimerkiksi tiistaina puolenpäivän aikaan. En tiedä miltä tuntuisi olla tavallisessa päivätyössä kun olen niin tottunut siihen että voin siirrellä vuorojani ja tehdä paljon töitä putkeen ja näin saan helposti vaikka viikon vapaata.
 • Töitä ei ikinä tarvitse tuoda kotiin. Kun kävelen koneesta ulos työt on tehty.
 • Ihmiset joita tapaan joka päivä. Ihmiset ovat yleisesti niin ystävällisiä ja on uskomatonta miten paljon erilaisia tarinoita olen saanut kuulla ja nähdä töissä. Viimeksi lennolla juttelin räppäri Lil Jonin kanssa siitä miten hän on ollut Suomessa ja miten meri oli kokonaan jäässä Helsingin edustalla.
 • Mahdollisuus nähdä erilaisia kaupunkeja ja lentää erilaisia reittejä. Itse olen oppinut että pidän eniten yhdestä pitkästä lennosta maan halki kuin esimerkiksi kolmesta lyhyestä päivän aikana. Moni kaverini ei taas pidä näistä pidemmistä lennoista ja he valitsevat mielummin lyhyet lennot. Tässä työssä jokaisella on jotakin reittien osalta.
 • Luottamus itseen. Se hetki kun olet koneen vastaava matkalla kohti Havaijia kahdensadan matkustajan kanssa ja käyt kapteenin kanssa läpi turvallisuuskohtia.

Plussat ovat ehdottomasti paljon pidempi lista ja nämä kaksi vuotta joiden aikana olen joutunut lentämään töihin on ollut se pakollinen paha jonka jälkeen saan nauttia taas elämästä enemmän. Täytyy myöntää että työnteko täällä Amerikassa on välillä rankempaa kuin Suomessa ja ihmiset tekevät paljon enemmän töitä. (Mutta palkka ja edut ovat myös eri luokkaa.) Olen niin onnellinen että helmikuu 2018 on se minun kuukauteni ja saan aloittaa Losin kentällä!

No tags 10
9 Responses
 • Kiinnostunut
  January 22, 2018

  Oletko milloin viimeksi siis itse työskennellyt Suomessa?:) Lähinnä mietim vertailukohtaasi kun sanot Amerikassa työnteon olevan raskaampaa. Ja mietitkö myt lentoemännän työtä vai yleisesti ottaen?

  • Marika
   January 23, 2018

   Yleisesti puhun, ja itsellä on edelleen perhe ja kaverit siellä niin hyvin on saanut vertailukohdetta.
   -Täällä ollaan onnekkaita jos saadaan kaksi viikkoa vuodessa lomaa
   -Sairaspäiviä ei monessa firmassa tunneta ollenkaan, tai niitä on KAKSI vuodessa. Muu aika on palkatonta.
   -Päivät ovat pitkiä ja monet tekevät kahta työtä.
   -Takaisin töihin mennään kun vauva on 3 kk ikäinen ja hoitopaikat lapsille ovat todella kalliita. (Kaveri oli onnessaan kun löysi vauvalleen perhehoitopaikan joka maksoi vain 850 dollaria kuussa. )
   -Täällä potkut voi saada paljon helpommin eikä silloin ole samanlaista turvaverkkoa kuin Suomessa pitämässä huolta maksuista.
   -Kalliit sairasvakuutukset joita maksetaan joka kuukausi jne ja silti lääkärille mennessä joutuu maksamaan vaikka kuukaudessa maksaa sairasvakuudesta jo 400 dollaria.
   -Eläminen on monessa osavaltiossa todella kallista, esimerkiksi meillä kaksi kännykkää unlimited käytöllä netin ja puheluiden kanssa maksaa kuussa 200 dollaria kun Suomessa se on ehkä noin 30-40 euroa.
   Tässä nyt vain muutama kohta 🙂

 • rar
  January 24, 2018

  Nää lentoemännän työhön liittyvät postaukset on aina mielenkiintoisia! Mietin tuota joustavuutta työaikojen suhteen. Uskotko, että pystyt jatkamaan lentoemäntänä, jos joskus saat lapsia? Tai yleisesti katsoen, tapaatko paljon perheellisiä lentoemoja? Kuulostaa haastavalta yhdistelmältä, etenkin jos ei lennä omasta kotikaupungista.

  • Marika
   January 24, 2018

   Oikeastaan kaikki jotka tiedän ovat perheellisiä jos ei lasketa ihan uusia mukaan. Meillä on onneksi hieman eri sääntö töihin paluun kanssa että saamme olla kotona vuoden vaikka palkkaa siitä ei tietenkään tule lapsen syntymän jälkeen. Paljon parempi kuin muissa yhtiöissä/firmoissa jossa palataan takaisin kun lapsi on 3 kk. Ja usein niillä joilla on lapsia yrittävät tehdä vuoroja jolloin on yhden yön kotona pois, vähän samalla tavalla kuin esimerkiksi sairaanhoitajat jotka ovat yön yli töissä. Ei ainut ammatti jossa tehdään vuorotyötä ja jotenkin ihmiset saavat sen vain toimivaan myös lasten kanssa. 🙂
   Useat ovat myös sanoneet että he saavat olla lasten kanssa kotona paljon enemmän kuin tavallisessa 8-5 työssä, koska jos töissä ollaan esimerkiksi kaksi päivää, lähdetään esim, maanantaina puoliltapäivin ja takaisin seuraavana päivänä puolenpäivän aikaan niin sen jälkeen kotona saa olla helposti esim 4 päivää putkeen. Yksi yö ei ole niin paha jos saa olla koko päivän kotona monta päivää tämän jälkeen.

 • Matilda
  January 24, 2018

  Moikka! En ole aiemmin kommentoinut postauksiasi, mutta nyt on pakko. Haluan kiittää sinua mielenkiintoisista postauksista sekä toivottavasti kerrot/postaat jatkossa työpaikan muutoksesta sekä esim. sen vaikutuksesta arkeen. On ollut mukava lukea blogia ja katsella laadukkaita kuvia. Oikein hyvää vuoden alkua sulle 🙂

  • Marika
   January 25, 2018

   Heii Matilda ja kiitos paljon että jätit kommenttia! Ihana päästä lukemaan näitä aina 🙂 Ja ehdottomasti tulossa enemmän fiiliksiä tämän kuukauden jälkeen kun Losissa pääsen aloittamaan ja miten paljon se tuleekaan vaikuttamaan arkeen. Ihanaa vuotta sinulle myös!!!

 • Ulla
  January 26, 2018

  Tää oli hyvä postaus muistuttamaan, että tosiaan tällaiset tavallisesta elämästä kertovat jutut ovat mielenkiintoisia. Pitää itsekin huomioida tää blogin kans. Oon kyllä niin iloinen edelleen sun puolesta, että pääset pian aloittamaan Losin kentältä <3 Oot ollut supersinnikäs kun oot tuon kaiken käynyt läpi. Moni varmasti luovuttaa, koska on tuo paljon vaatinut. You go girl! =)

 • Elina
  January 28, 2018

  Nama postaukset on aina tosi mielenkiintoisia! Ja antaa hyvaa perspektiivia ammattiin. Oma commute on n.1.5h-2h yhteen suuntaan ja sita aina ihmetellaan, mutta tuohon sun omaan verrattuna ihan iisi 🙂 Tykkaan myos etta vapaapaivani on viikolla eika tarvi kayda kaupassa lauantairyysiksessa! Vaihdoin tyopaikkaa just tassa tammikuussa, ja vaikka palkka ja etuudet vahan karsiutui on se totaalsiesti sen arvoista etta voin paattaa enemman omia vuoroja ja tehda myos enemman etatyota kotoa. Olen siis ravintola-alalla.
  Sitten tuli mieleen, etta minka merkkinen onkaan toi sun kevyttoppatakki? Muistaakseni olet sita ennenkin hehkuttanut, mutta ei millaan muistu mieleen! Ollaan menossa Suomeen helmikuussa taalta Australian kesasta. Mieheni ei ole koskaan nahnyt lunta niin tollanen lammin takki ehka tulisi hanelle tarpeen… 😀

 • Petra
  March 26, 2018

  Moi! Muistanko väärin vai kirjoititko joskus blogiisi, että koneen noustessa tai ennen nousua lentoemännät tarkkailevat matkustajia ja pistävät mieleen mahdollisia matkustajia joista voisi hätätilanteissa olla apua?

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *