Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

VAUVAN RUOKAVUOSI

by

Minut tuntevat tietävät miten intohimoisesti suhtaudun ruokaan ja sen puhtauteen täällä Jenkeissä asuessani. Kun vauva tuli mukaan kuvioon tiesin että haluan tarjota hänelle parasta mahdollista ruokaa ensimmäisten vuosien aikana. Otin selvää jo raskaana ollessani parhaista korvikkeista jos imetys ei onnistuisi ja tilasin Euroopan puolelta Hipp-sarjan korviketta tuplahinnalla. (Amerikkalaisten korvikkeiden sisältö on muuten aivan hirveää moskaa ja ansaitsisi aivan oman postauksensa. Tämä alkaa selvitä myös monelle amerikkalaiselle mammalle ja esimerkiksi Facebookissa löytyy ryhmä jossa on yli 13 000 ihmistä keskustelemassa eurooppalaisten korvikkeiden puolesta.)

Lastenlääkäri suosittelee kiinteiden aloitusta täällä 4-6 kk iässä rice cereal kanssa (riisistä tehtyä puuroa). Itse en halunut antaa tätä Warrenille koska a) se ei maistu millekään b) halusin itse aloittaa vihanneksilla jotka kasvavat pellolla eikä sitä ole tehty tehtaassa c) tiesin miten paljon arsenikkia riisi sisältää ja en tiennyt mistä riisi oli kotoisin.

Tänä aamuna uutisia selatessa silmiini osui artikkeli jossa kerrotaan 95% vauvanruokien sisältävän haitallisia metalleja Usassa. ARTIKKELI TÄÄLLÄ.

Jutussa kerrotaan miten riisivellit ja kaikki vauvalla tarjottavat riisistä valmistetut snacksit jne. sisältävät juuri pahoja aineita lapsille ja nyt yritetään kehottaa vanhempia löytämään muita vaihtoehtoja tarjottavaksi. Itselle artikkeli ei tullut yllätyksenä, mutta avaa varmasti monen muun ihmisen silmiä mitä kaikkea pahaa ruoka täällä sisältää. Yleinen asenne on kuitenkin se, että jos itsekin on kasvanut tiettyjen ruokien kanssa ja selvinnyt hyvin niin tottakai voin antaa sitä myös lapselleni.

Warren täyttää ensi kuussa vuoden ja miten meidän ruokavuotemme on sujunut? Aloitimme kiinteät 4.5 kk iässä ja tein itse soseita siihen asti kun Warren täytti 6 kuukautta jolloin aloitimme sormiruokailun. Itse rakastan sormiruokailua ja sitä miten lapsi saa itse tutustua ruokiin ja maistella ja syödä omaan tahtiin. Sotkuista kyllä, mutta pieni Coco koira auttaa paljon siivoamisessa. Nyt 11 kk iässä Warren syö aamupalan, lounaan, välipalan ja dinnerin itse. Hän rehellisesti rakastaa kaikkea ruokaa (paitsi kaurapuuroa), kaikki vihannekset, hedelmät ja lihat menevät toisen masuun ja hän maistaa aivan kaikkea. Ravintoloissa meillä on oma pöytään kiinnitettävä lautanen mukana ja Warren syö itse myös ulkona. Olen myös ollut onnekas ja imettänyt koko vuoden enkä ole koskaan antanut korviketta hänelle. Teemme joka päivä ruokaa yhdessä ja Warren on tottunut siihen että hänellä on omat kattilat ja kauhat lattialla joilla hän kokkailee omia juttujaan. Hän myös syö samaa ruokaa kuin me, mutta ilman suolaa ja mausteita. Ruokakaupassa käymme myös yhdessä ja minusta on tärkeää miten hän oppii miten ruoka valmistuu. Warrenin lempi puuhaa on sinkaista aukinaisen jääkaapin luokse ja alkaa tutkimaan eri ruokia. (Usein hän myös alkaa itse syömään esimerkiksi valmiiksi pilkottuja hedelmiä kaapista. 😀

Ja sitten kysymykseen teille Suomen mammoille, mitä siellä neuvotaan vuoden iässä lapsen maidoksi? Täällä sanotaan että voi antaa tavallista lehmänmaitoa, oletteko te tehneet tämän? Itse olen päättänyt lopettaa imetyksen kun Warren täyttää vuoden ja mietin mitä tarjoan hänelle tämän jälkeen.

No tags 5
5 Responses
 • essi
  October 18, 2019

  Rasvatonta maitoa suositellaan. Itse ajattelin alkaa tarjota ensi kuussa 1-vuotta täyttävälle kevytmaitoa ruuan kanssa, koska sitä meidän perheessä käytetään muutenkin. Päiväkodissa tulee kuitenkin saamaan rasvatonta, koska sielä on suositusten mukaan sitä tarjolla.

 • Kielo
  October 19, 2019

  Maitotuotteisiin totuteltiin ensin viilillä ja luonnonjogurtilla ja sitten siirryttiin rasvattomaan maitoon (Suomessa ravintosuositus).

 • heiskav
  October 19, 2019

  Rasvatonta maitoa suositeltiin ainakin viitisen vuotta sitten, kun oma tyttöni oli pian täyttämässä vuoden. Mun mies on maidon suurkuluttaja, lapsena hakivat suoraan tilalta, joten rasvatonta ei meidän taloon missään tapauksessa osteta. 😀 Me käytetään luomukevytmaitoa. Itse en maitoa pelkästään juo koskaan, mutta muut sanoo luomumaidon maistuvan parhaalta.

 • M
  October 20, 2019

  Suositus tosiaan rasvaton maito, itse käytämme luomukevyttä, koska rasvaton on niin prosessoitua. Itse olen neuvolassa töissä… ja suosituksen mukaan noin 4dl maitoa/maitotuotteita vrk, niin silloin yli vuoden ikäinen saa tarvitsemansa määrään kalsiumia. Toki saa enemmänkin mennä, mutta ei säännöllisesti yli litraa, silloin raudan imeytyminen voi jo heikentyä.
  Alle vuoden ikäisen suositus on 6dl minimi. Maitoa ei tarvitse juoda ollenkaan, esim puuron voi tehdä maitoon, lisänä esim jugurttia/rahkaa/ viiliä, juustoa ja raejuustoa, niin silläkin pääsee aika helposti siihen 4dl/vrk.
  Mausteita voi käyttää lähes alusta asti, mutta ei suolaa eikä sokeria, mutta esim kalalle tilliä ja sitruunaa. Ei tietenkään mitään yltiö tulista/vahvaa. Ajatellaan että lapsivesi ja äidinmaitokin maistuvat ainakin osittain sille,mitä äiti raskaus/imetysaikan syö. Sellaiset siis ovat suomalaiset suositukset. Ja tosiaan hapanmaitotuotteita suositellaan aloitettavaksi noin 10kk kohdalla. Ruotsalaisten suositusten mukaan näitä voi maistella jo 6kk jälkeen. Kasvisrasva lisä on energianlähteenä hyvä, jos lapsi syö pääasiassa kotitekoista ruokaa.

 • Missa
  October 21, 2019

  Suositus on tosiaan lehmänmaito, mutta itse olemme tarjonneet kasvimaitoja. Olen tehnyt omat googlailuni ja olen sitä mieltä, että lehmänmaidossa ei ole mitään hyötyjä. Tästä syystä meidän 2v on vuoden ajan juonut maustamattomia manteli- ja kauramaitoja. Haluaisin tarjota luomuna, mutta niissä ei ole kalsiumia lisättynä, niin normia nyt vain sitten. 🙂

What do you think?

Your email address will not be published. Required fields are marked *